„Intergenerational exchange – Pay it forward!” din Rustavi, Georgia

Finalizarea proiectului SEV „Intergenerational exchange – Pay it forward!” din Rustavi, Georgia

 

Asociația Millennium Center anunță finalizarea proiectului “ Intergenerational exchange – Pay it forward!” , cu numărul RO-21-130-2011-R5,  proiect care s-a desfășurat in perioada 01.02.2012-31.12.2013, in Rustavi, Georgia.

Proiectul a fost conceput special pentru tinerii cu oporunitati reduse si a facut parte din cadrul Serviciului European de Voluntariat , finanţat de Comisia Europeană prin Programul „Tineret în Acţiune”, Actiunea 2.

Au fost implicati in total 18 voluntari SEV, din intreaga tară (Arad, Timisoara, Cluj, Vaslui, Bucuresti, Galati, Zalau etc.), in stagii de voluntariat SEV de cate 2,3,4 sau 7 luni de zile in comunitatea gazda, avand ca organizatie gazdă din Rustavi SIQA – Georgian Association of Educational Initiatives, iar ca organizație coordonatoare și de trimitere, Asociația Millennium Center din Arad.

“Intergenerational exchage – Pay it forwarda fost menit să provoace şi să urmeze teme complementare a unui schimb de generaţii şi de cooperare pentru dezvoltare prin încurajarea crearii de punţi de legătură, în conformitate cu fiinţele umane aparţinând unor generaţii diferite. Ideea principala a proiectului a fost cea de schimb ca o formă a evoluţiei şi dezvoltarii atât a indivizilor cat şi a comunităţilor locale, susţinute de punerea în aplicare a metodelor „Barcamp” şi „Time banking” combinat cu alte instrumente de educaţie non-formală, utilizate in contextul intergenerational.

Sarcinile voluntarilor au constat in 2 clase mari de activitati: “Skills World” si “Knowledge World” .

 

In cadrul Skills World, voluntarii au avut posibilitatea sa propuna si sa desfasoare actiuni/activitati din urmatoarele sfere:

→ limbi straine: sesiuni de deprindere de cunostinte in limba engleza –

  1. prin atelierul ,,let’s talk club,, in cadrul caruia participantii au fost invitati sa isi imbunatateasca arta de a purta conversatii in engleza.
  2. Prin atelierele English Summer School – cursuri de limba engleza pentru profesori si tineri;
  3. Prin atelierele tinute in gradinita

→ tehnologia informatiei si comunicatiilor: sesiuni de deprindere de abilitati si cunostinte de operare PC, utilizare a mijloacelor de comunicare moderne – internet, mail, retele de socializare, mesagerii instant; crearea si utlilizarea unui blog, promovare si social media, utlilizarea platformei de tip WordPress,   precum atelierul ,,You ve got mail!,, care s-a desfasurat inca de la primele stagii desfasurate.

→arta si media: ateliere de fotografie si film (sesiuni de deprindere de cunostinte si competente de efectuare de fotografii, inregistrare material video, capturi, editare si publicare a unui film).

→ informare si constiinta europeana/internationala:

  1. ateliere creative de deprindere de cunostinte cu privire la constructia Uniunii Europene, cultura tinerilor si mediul social actual, precum atelierul EU – desfasurat cu scopul informarii si dobandirii constiintei europene/internationale – cunostinte, diverse sistem si informatii privind statele membre,  similaritati si diferente, cultura tinerilor, etc.
  2. sesiuni desfasurate pe tot parcursul proiectului cu privire la conceptul de voluntariat, Serviciul European de Voluntariat, educatia non-formala in care au luat parte inclusiv voluntarii EVS din alte tari din localitatea gazda Rustavi, voluntari locali ai organizatiei SIQA, si echipa din organizatia gazda;
  3. ateliere privind cetatenia activa, implicare civica, si in cadrul taberelor din 2012 si 2013  – Summer civic camp

 

Pe de alta parte, reprezentatii celorlalte generatii au avut posibilitatea sa propuna si sa realizeze pentru voluntarii SEV activitati din urmatoarele sfere:

→ limbi straine: sesiuni de deprindere de cunostinte in limba georgiana – de catre voluntari locali

→ istorie si cultura: sesiuni de deprindere de cunostinte cu privire la aspecte precum religie, politica, economie, cunostinte si informatii cu privire la Rustavi si Georgia

→ arta si cultura: sesiuni de deprindere de cunostinte si abilitati cu privire la dansuri si muzica specifice, artizanat, arte traditionale etc. – prin actiunea Street music festival, Origami do- care au presupus ateliere de creare de origami,  atelierul Share Experience, si festivalul MuSIQuchA – din 21.06.2012 si 2013, planificat si organizat de voluntari in care au fost cuprinse culturile si traditiile tarilor din care proveneau voluntarii EVS gazduiti la acel moment de SIQA.

 

Knowledge World, pe de alta parte a vizat organizarea de ateliere/sesiuni de lucru in comun, dezbateri (voluntarii EVS si reprezentantii celorlalte generatii), atingand urmatoarele teme/subiecte:

→ drepturile omului – printr- o serie de dezbateri propuse de catre participanti

→ principiile si valorile Uniunii Europene, constructia europeana – cultura tinerilor, programe europene (precum Tineret in Actiune), cetatenia activa, implicarea civica etc. cuprinse si in  ,,European Awareness: informing and European Conscience,, – atelier ce continea dezbateri cu privire la istoria EU, poitici si valori EU, cetatenia EU, drepturi si obligatii ale statelor membre EU,  oportunitati pentru tineri precum EVS si programul TiA si Erasmus; impactul economic asupra Georgiei, schimbarile care ar avea loc daca Georgia ar deveni stat membru UE.Dezbaterile au avut loc atat la sediul SIQA, cat si in afara orasului Rustavi.

→ saracie – s-au realizat activitati de strangeri de fonduri pentru batrani si familiile nevoiase, carora li s-au promovat activitatile voluntarilor SEV.

→ turism si promovarea turismului – informarea participantilor cu privire la modalitatile de accesare a  oportunitatilor de vizitare a altor tari, proceduri, legislatie etc.

→ angajabilitate si antreprenoriat – accesare unor oferte de munca prin turism, atat tema prezenta cat si cea anterioara au fost atinse in cadrul atelierului numit ,,First step to independence,, vizand inclusiv motivarea participantilor in accesarea informatiilor si documentarea necesara pentru a-i ajuta in procesul de dezvoltare  personala si profesionala. Participanii au beneficiat de o instruire in pregatirea dosarului de candidatura pentru aplicarea la studii sau la un loc de munca sau o anumita pozitie din organizatie. De la acest atelier s-au dezvoltat sesiuni specifice de catre participanti, cu pivire la oferta locurilor de munca si a ideilor de antreprenoriat.

→ participarea si cetatenia activa – a fost promovata tot prin atelierul ,,First step to independence,, si prin taberele de vara.

 

Cei 18 voluntari au desfasurat numeroase activitati, actiuni de o zi sau pe parcursul a cateva luni de zile, cu participanti de toate varstele.

Unele ateliere/sesiuni s-au realizat de catre 1-2 voluntari, dobandind astfel abilitati de organizare proiecte, evenimente etc. la unele au lucrat in echipa sau unii voluntari, cum au avut stagii de diferite perioade s durate, au realizat activitati care aveau o continuitate, iar aici cel mai bun exemplu sunt atelierele de invatare a limbii engleze in gradinite, prin metode non-formale ce au inceput la primul stagiu de voluntari si au fost realizate pana la plecarea ultimului voluntar, adica timp de mai bine de un an si jumatate.

 

*Tinerii cu oportunităţi reduse sunt tineri dezavantajaţi faţă de alţii, datorită unor situatii sau obstacole menţionate în lista ne-exhaustivă de mai jos. În anumite contexte, astfel de situatii sau obstacole blochează accesul efectiv al tinerilor la educatie la educaţie formală şi non-formală, mobilitate şi participare transnaţională, cetăţenie activă, încurajare şi includere în societate în ansamblu.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să luaţi legătura cu echipa Millennium Center.

Persoana de contact : Cristina Nistor – projectinfo.mc@gmail.com

This entry was posted in Comunicate de presa, Proiecte. Bookmark the permalink.

Comments are closed.