„Biblioteca Vie” – o reală sursă de inspiraţie pentru cititori

Pe parcursul a 3 zile Asociaţia Millennium Center din Arad a desfăşurat activităţi în cadrul unui eveniment care a făcut parte din proiectul „BIBLIOTECA VIE”. Acesta este o iniţiativă a Asociaţiei A.R.T. Fusion şi Millennium Center Arad, realizat în cadrul „Luna Cărţiilor Vii”, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Tineret în Acţiune.

BIBLIOTECA VIE este un proiect ce îşi propune să atragă atenţia asupra acceptării diversităţii pentru că, de multe ori, diferenţele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse şi pentru că de cele mai multe ori aceste diferenţe duc la punerea de etichete, crearea de prejudecăţi, care în cele din urmă duc la discriminare, suspiciune şi excludere.

În perioada aprilie – mai se organizează Biblioteci Vii, în 7 locaţii diferite din România, printre care se află şi oraşul Arad. Astfel, în perioada 6-8 mai au fost organizate Biblioteci Vii şi în Arad, pe data de 6 mai în Piaţa Avram Iancu, iar în 7 şi 8 mai în incinta Cafenelei Studio One din Atrium Mall.

În cadrul acestor evenimente o serie de cărţi vii s-au reunit într-o Bibliotecă Vie, pentru a oferi persoanelor doritoare posibilitatea de a petrece 30 de minute cu una din cărţile care s-a aflat pe rafturile Bibliotecii Vii. Scopul acestor întâlniri a fost acela ca cititorii să privească lumea prin ochii cărţii în speranţa depăşirii propriilor prejudecăţi şi stereotipuri. Biblioteca Vie a oferit spre citit cărţi din cele mai interesante precum: Imigrantul, Psihologul pentru victime ale violenţei domestice, Homosexualul, Persoana cu dizabilităţi, Poliţistul, Voluntarul European, Afro – Americanul, Persoana seropozitivă etc., în total pe rafturile acesteia aflându-se 13 cărţi vii. Ea a funcţionat ca o bibliotecă obişnuită, însă au existat două aspecte importante: CĂRŢILE au fost FIINŢE UMANE şi au intrat într-un dialog personal cu cititorul. Pe parcursul celor trei zile de eveniment Biblioteca Vie s-a bucurat de un număr de 60 de cititori, cele mai căutate cărţi fiind: Deţinutul, Afro-Americanul şi Persoana nevăzătoare.

Parteneri în realizarea acestui proiect au fost Penitenciarul Arad, Asociaţia Pontes-filiala Arad, Kathy Center şi Cafeneaua Studio One.

This entry was posted in Comunicate de presa, Proiecte and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.